Situatie A
Cineva publica o afirmatie pe un site. Afirmatia – gresita, rauvoitoare sau din categoria “daca tacea, filosof ramanea” – genereaza comentarii incomode pentru autor. Autorul revine, face o modificare si comentariile devin, din justificate, penibile/tendentioase/off-topic. Cum poate demonstra comentatorul ca era intemeiat comentariul sau?
Situatie B
Cineva publica un comentariu pe un site. Moderatorul editeaza comentariul si ii schimba radical sensul, punand alte cuvinte in gura comentatorului. Cum poate demonstra comentatorul ca i-a fost modificat comentariul?
Situatie C
Ai de predat o lucrare (document). Termini de lucrat, mai e mult pana la termenul de predare, asa ca mai amani un pic trimiterea. Intre timp, se opreste curentul sau cade legatura la Internet sau apare o urgenta personala si intarzii cu trimiterea. Cum poti demonstra ca ai terminat lucrarea inainte de termen?
Situatie D
Te pregatesti sa publici pe Internet ceva valoros si care ti-ar putea aduce bani – sa zicem o fotografie. Cumva, nu stii cum, cineva publica exact acelasi lucru si pretinde ca ii apartine. Cum poti demonstra ca tu ai fost in posesia acelui document primul?
Solutie
Te folosesti de notarul virtual al Universitatii Cornell. Mergi pe site, alegi tipul de autentificare pe care il doresti (document, pagina web, DNS, adresa de e-mail etc) si, in functie de tipul documentului, introduci URL-ul sau incarci documentul. Pe ecran iti apare certificarea si optiunea de a descarca certificatul. Descarca intotdeauna certificatul si pastreaza-l, aia e dovada ta.
Ca sa demonstrezi ce ai de demonstrat, mergi la Virtual-Notary, alegi “Examine Certificate“, incarci certificatul si site-ul va afisa certificarea.
De exemplu, certificatul pentru fotografia din primul meu post arata asa:
Certificatul il pastrezi numai tu si ai grija de el ca de ochii din cap. Ca sa demonstrezi cuiva ca ai dreptate, nu ii trimiti certificatul, ci te duci sa verifici certificatul si trimiti numai “Factoid URL” – in cazul asta “http://virtual-notary.org/log/b59f9a64-634c-4577-9a1a-24fb00842bd3/“. Cand deschizi acea adresa, vezi certificatul.
Pentru detalii tehnice, citeste aici.
Exista si o problema
Cand vrei sa demonstrezi posesia unui document, va trebui sa o faci in persoana, pe computerul tau sau folosind un browser in fereastra private/incognito, ca sa nu pastreze istoricul; trebuie sa fii sigur ca nu exista keylogger si ca nu exista un proxy care sa tina o istorie a navigarii clientilor. De ce? Pentru ca atunci cand incarci factoid URL, iti apare link sa descarci certificatul.
Adica: eu afirm ca poza a fost a mea, public factoid URL ca sa se convinga oricine, o suta de oameni descarca certificatul si toti pretind ca certificatul este al lor si ei au avut primii fotografia. Adica am sarit din lac in put.
Am semnalat problema, astept un raspuns de la autori.
– va urma – (probabil)